Kai oras šyla ir norisi kuo daugiau laiko praleisti lauke, vakarienės ruoša gali tapti tikra kančia. Sunkaus maisto nesinori, ilgai gaišti prie viryklės – taip pat, tačiau pasirūpinti savim būtina ir posakis „vakarienę atiduoti priešui“ anaiptol neturėtų tapti pasiteisinimu praleisti progą pasistiprinti po visos dienos reikalų. Kad nereikėtų sukti galvos, siūlome jums tris receptus, tai išbandytos ir atrinktos vakarienės idėjos, kurias išbandydami užtruksite neilgai, tačiau ir gomurys, ir skrandis bus labai patenkinti.
Lęšių karis per 20 minučių
Įkvėptas, žinoma Indijos virtuvės, kuri pasaulyje žinoma turtingais skoniais ir sočiais patiekalais. Kreminė konsistencija palepins, tačiau tikrai neapsunkins. Prieskoniai, žinoma, privalomi, tačiau kiekvienas gali juos koreguoti pagal savo skonį. Ieškote vakarienės idėjos, kad panaudotumėte susikaupusius maisto likučius? Troškiniai tam ypatingai tinka! Improvizuojant šį karį galėsite paruošti bent keliais skirtingais būdais – gardinkite mėgstamomis daržovėmis, įmaišykite kepinto halumi sūrio ar tofu, o jei norėsis stipriau – įdėkite keptuvėje apkepintos vištienos.
Reikės:
1 stiklinės raudonųjų lęšių
2 stiklinių daržovių sultinio
1 skardinės konservuotų pomidorų
1 stiklinės kokosų pieno
50 gramų špinatų (nebūtina)
2 šaukštų žemės riešutų sviesto (nebūtina)
1 šaukšto kokosų aliejaus
4 centimetrai imbiero šaknies
2 skiltelės česnako
1.5 šaukštelio garam masala prieskonių
1 šaukštelis maltos ciberžolės
1 šaukštelis saldžiosios paprikos miltelių
0.5 šaukštelio aitriosios paprikos miltelių
0.5 šaukštelio maltos kalendros
pagal skonį druskos
Gaminame:
1. Didesniame puode ant vidutinės kaitros ištirpiname kokosų aliejų. Įtarkuojame nuluptą imbierą, įspaudžiame česnaką ir suberiame prieskonius. Maišydami pakepiname apie minutę iki prieskoniai paskleis malonų aromatą.
2. Supilame sultinį, suberiame lęšius ir užviriname. Užvirus sudedame smulkintus pomidorus ir dar kartą užverdame. Sumažiname kaitrą iki minimalios, uždengiame puodą dangčiu ir verdame apie 12-15 minučių iki lęšiai maloniai suminkštės (neleiskite ištižti)
3. Supilame kokosų pieną, dedame riešutų sviesto ir išmaišome. Kelias minutes pašildome ant vidutinės kaitros. Svarbu neužvirinti.
4. Sudedame špinatus ir išmaišome. Paragaujame ir pagal skonį įberiame druskos. Jei kiek per rūgštu (priklauso nuo pomidorų), beriame žiupsnelį cukraus ar kito saldiklio, o jei rūgštelės norisi daugiau, padės citrinos arba laimo sultys.
5. Karį patiekiame pabarstę skrudintais anakardžių riešutais. Dar galima pagardinti žiupsneliu sezamo sėklų ir trupučiu kalendros. Skanaukite su basmati ryžiais ar šilta indiška naan duonele.
Gaivios tuno salotos
Greitos, maistingos ir be majonezo, dažnai rekomenduojamos kaip idėjos vakarienei. Beje, jei nesate tuno gerbėjai, vietoje jo puikiai tiks ir ant grotelių ar keptuvėje kepta vištiena.
Reikės:
160 gramų tuno savo sultyse
1 didelis avokadas (arba 2 mažesni)
pusė ilgavaisio agurko (arba 1 didelis trumpavaisis)
pusė citrinos
2 šaukštai graikiško jogurto
1 arbatinis šaukštelis garstyčių
saujelė žalumynų (petražolės, krapai, bazilikai ar kitos mėgstamos)
pagal skonį druskos ir juodųjų pipirų
Gaminame:
1. Nuo tuno nupilti skystį. Tuną išskirstyti gabaliukais. Sudėti į salotų indą.
2. Avokadą perpjauti išilgai perpus, išimti kaulą, minkštimą išskobti ir supjaustyti nedideliais kubeliais. Agurką ir svogūną supjaustyti nedideliais kubeliais. Viską sudėti į indą su tunu.
3.Apšlakstyti citrinos sultimis, pagardinti druska ir pipirais, žalumynais, garstyčiomis, graikišku jogurtu. Išmaišyti ir patiekti.
Pritrūkai vakarienės idėjos? Štai, greitų kesadilijų receptas
Faršas, žuvis ar vištiena, daržovės, sūris, skirtingi prieskoniai – šį patiekalą galima pritaikyti pagal turimą šaldytuvo turinį, nuotaiką, vakarėlio temą ar tiesiog turimą laiko kiekį. Vaikams ypač patinka tik su sūriu, padažu ir šiek tiek džiovinto baziliko.
Reikės:
4 tortilijų
50 gramų mėgstamo sūrio
50 gramų vištienos/krevečių/kumpio/kt.
2 šaukštų pomidorų padažo
pagal norus: špinatų, salotų lapų, paprikų, kukurūzų, pupelių ar kt.
Gaminame:
1. Tortiliją ištepame pomidorų padažu, tada dedam žalumynus, kubeliais pjaustytą kumpį ir užtarkuojame sūrio.
2.Uždengiame kitu tortilijos blynu ir dedame į sausą įkaitintą keptuvę be aliejaus.
3. Kepame ant nedidelės ugnies, gražiai apkepdami iš abiejų pusių. Tik stebime, kad neperkeptų, nes viskas sušyla ir sūris išsilydo labai greitai.
4. Išėmę iš keptuvės perpjaukite į keturias dalis, patiekite ir mėgaukitės.
Visuomet patogu išsisaugoti mėgstamus ir lengvai pagaminamus receptus, kad neturint laiko žinotumėte, kur išsaugotos visos jūsų geriausių vakarienės idėjos!