VMVT specialistai atkreipia dėmesį, kad Lietuvoje dažniausiai per maistą plintančiomis ligomis susergama namų ūkiuose, tai rodo, jog kažkuriuo maisto gaminimo etapu, nėra laikomasi tinkamos ir kruopščios higienos.
“Kryžminė tarša atsiranda tuomet, kai bakterijos ir mikroorganizmai patenka nuo vieno maisto produkto ar paviršiaus ant kito, kur susidaro palankios sąlygos naujai, žmogaus organizmui žalingai mikroflorai augti, intensyviai vystytis ir daugintis. Jai atsirasti kartais pakanka ant tos pačios lentelės, jos tinkamai nenuplovus, pjaustyti mėsą, o vėliau pavyzdžiui daržoves, kurios nebus termiškai apdorojamos. Todėl labai svarbu siekiant apsaugoti save ir šeimą nuo nemalonių susirgimų nuo per maistą plintančių ligų yra suprasti, jog būtina tiek gaminant, tiek laikant produktus vengti skirtingų produktų (žalios mėsos ir daržovių, apdorotų produktų ir neapdorotų produktų ir pan.) susilietimo ar bakterijų pernešimo per virtuvėje naudojamas priemones (peilius, šluostes, virtuvės įrangą). Skirtingų rūšių produktai negali liestis ir šaldytuve, nes šalia laikant pavyzdžiui jūros gėrybes ir šalimai – daržoves, kyla didelė rizika, bakterijoms migruoti. Ne mažiau svarbūs ir kiti aspektai, tačiau pagrindinės taisyklės ruošiant maistą virtuvėje yra labai elementarios ir įgyvendinamos – tai higiena, atskyrimas, tinkama temperatūra bei laikymo sąlygos bei švarus vanduo”, – pasakoja VMVT direktoriaus pavaduotoja Jurgita Bakasėnienė
Kaip užkirsti kelią kenksmingiems mikroorganizmams patekti ant maisto produktų?
Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) duomenimis, nesaugus maistas, kuriame yra kenksmingų bakterijų, virusų, parazitų, gali sukelti daugiau kaip 200 įvairių ligų.
„Kalbant apie maisto laikymą ir ruošimą, yra daug praktinių dalykų, kurių galime imtis namuose. Žinodami kelias pagrindines taisykles ir virtuvėje jomis vadovaudamiesi, galime išvengti susirgimų ir apsaugoti savo artimuosius nuo per maistą plintančių ligų”, – teigia EFSA veterinarijos mokslininkas Pietro Stella.
Specialistai primena kaip namų virtuvėje išvengti kryžminės taršos:
- – Kruopščiai plaukite rankas: rankas privaloma plauti ir prireikus dezinfekuoti prieš pradedant ruošti maistą, pasinaudojus tualetu, turėjus sąlytį gyvūnais, šiukšliadėže ir pan., prieš liečiant gatavą maistą ir visada, kai yra būtina.
- – Tinkamai nuplaukite įrankius ir maisto tvarkymo paviršius: tinkamai ir su tam skirtomis priemonėmis plaukite ir valykite virtuvės įrangą, paviršius, priemones, pjaustymo inventorių, kurį naudojote maisto ruošimui.
- – Termiškai neapdorotus produktus laikykite atskirai nuo termiškai apdorotų: Atšildydami mėsą, paukštieną atskirai laikykite nuo kitų produktų, kad išvengtumėte susidariusio skysčio patekimo ant šalia esančių maisto produktų.
- – Gamindami maistą laikykitės reikalingo temperatūros režimo: šiluma apdorojamų produktų vidutinė temperatūra turi pasiekti ne mažesnę kaip +75°C temperatūrą.
- – Maisto produktus laikykite ir vartokite tik griežtai laikantis gamintojo nurodymų: atkreipti dėmesį į produktų laikymo sąlygas (temperatūrą, tinkamumo vartoti trukmę). Nepalikite pagaminto maisto kambario temperatūroje ilgiau nei dvi valandas.
- – Prieš vartojimą kruopščiai nuplaukite daržoves, vaisius ar uogas. Maistui gaminti naudokite geriamąjį vandenį.
Šaltinis: Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba